Egy blog értünk, nekünk, rólunk - az életünkről 50-en túl ... és innen.


info@seniorblog.hu
seniorclubcard@gmail.com

10 lecke a boldog élethez a legbölcsebb idős emberektől

2014.06.24 12:52

Amerika talán legokosabb idős embereit kérdezték az ötvenéves osztálytalálkozójukon, hogy milyen tanácsokat adnának az élethez a fiatalok számára. A család, a boldogság, de még az üzleti sikerek témájában született válaszaikat is mindenkinek érdemes megfontolni.

 

A Harvard Business School 1963-ban végzett osztálya a diplomázás ötvenedik évfordulóján gyűlt össze újra, ennek alkalmából nyílt lehetőségük megosztani élettapasztalataikat tíz témakörben, melyeket csokorba gyűjtve, könyvformában jelentettek meg. A hetven-nyolcvan év körüli, főleg fehér férfi tagokból álló osztályközösség nemcsak azért különleges társaság, mert a kor legjobb képzésében részesültek, hanem azért is, mert "az internet előtti időkből" érkezve részesei voltak egy globális átváltozási folyamatnak, ami rengeteg tapasztalattal gazdagította életüket.

Az ilyen emberek által adott tanácsok pedig sokkal többet érnek, mint bármilyen tudományos kutatás – legalábbis a Time szerint, akik összegyűjtötték a tíz legfontosabb leckét.

1. Karrier

Válassz olyan munkát, amit élvezel, és ami a lehető legtöbb embert szolgál! Koncentrálj arra, hogy másokat szolgálj, ne a pénzkeresésre! Ha jól szolgálsz, a pénz jön magától.

2. Házasság és család

Ismerd fel az örömöt, ami abból fakad, hogy segítesz a párodnak és a gyermekeidnek, hogy jól teljesítsenek a választott területükön, és hogy jól érezzék magukat! Fontos, hogy ne csak időt, hanem minőségi időt tölts a családoddal.

3. Üzlet

Hiba az üzleti sikert egy ember készségeinek a számlájára írni. A jó időzítés és a szerencse legalább annyira lényeges tényezője a sikernek, ha nem lényegesebb. Ugyanez igaz a kudarcra.

4. Gazdagság

A pénz csak az egyik a jó élethez szükséges számos összetevő közül. Ha túl sok van belőle, az veszélyezteti az ember ítélőképességét. A pénznek mellékterméknek kell lennie, nem célnak. A cél: a becsületes munka.

5. Vezetői képesség

Egy jó vezető annyit tud a vállalat küldetéséről, amennyit csak lehet. Hisz a küldetésben; világosan kommunikálja azt, mutatja az utat és eláll az útból.

6. Öregedés

Valamibe vonuljunk vissza, ne valamiből! Találj valamit, amivel el tudod foglalni magad, maradj fizikailag aktív, szellemileg pedig kíváncsi!

7. Jótékonyság és szellemiség

Ha valaki csak arra összpontosít, hogy saját maga, családja és barátai jólétét fenntartsa, annak az élet elég sivár tud lenni. A jótékonyság, a hit és a szellemiség gazdagítja az ember életét. Ha a hiten alapuló szellemiség arra ösztönzi az embert, hogy mások életével is törődjön, akkor az a társadalom hasznára van, függetlenül attól, hogy miben hisz.

8. Boldogság és siker

A siker múlandó. Ne hagyd, hogy a pénzügyeid határozzanak meg téged! Ahogy idősödsz, a barátaid és a családod egyre fontosabbak lesznek. Ápold velük a kapcsolatot, amíg fiatal vagy! A boldogság a siker legjobb mércéje.

9. Fordulópontok

Nagyon kevés valóban nagy, kemény döntést kell hozni az életben. De amikor egy ilyen előtt állunk, alaposan át kell gondolni, megvizsgálni minden lehetőséget, aztán ha döntésre jutottunk, belevágni. Fontos, hogy bízzunk az ösztöneinkben, és sose tegyük fel a kérdést: "mi lett volna, ha...?".

10. Az élet leckéi

Az életünk egyik fontos leckéje megtanulni, kiben bízhatunk, kire számíthatunk (illetve, hogy kiben, és kire nem). Csak a tapasztalat és az ösztönök segíthetnek ezt megtanulni. Soha ne feledd, honnan jöttél, és mindig emlékezz, miért vagy ott, ahol! Légy hű az értékeidhez és a hitedhez! Nem ok nélkül vagyunk itt. Élvezd!

 

Fotó:

Forrás: hvg.hu