Egy blog értünk, nekünk, rólunk - az életünkről 50-en túl ... és innen.


info@seniorblog.hu
seniorclubcard@gmail.com

Egyensúlyfejlesztés a stabil, sérülésmentes mozgásért

2014.05.26 12:58

Egy 50 felettiek számára szerveződő Nordic Walking oldalon találtam egy cikket arról, hogy mennyire fontos ügyelnünk az egyensúlyérzékünk karbantartására. Erről a témáról eszembe jutott, hogy szeretnék ajánlani néhány olyan eszközt, amelyek kiválóan segítik az egyensúlyfejlesztést és koordinációs képességünk javítását:

  1. Dynair ülőpárna: itt található egy tájékoztató videó (nem célom a cég reklámozása, mert ilyen ülőpárna sok helyen beszerezhető, pl. Decathlon, mindenesetre az R-med termékeinek minősége jó, én magam is itt vásároltam a saját eszközeimet)                                                                                                
  2. Fittball (magyarul óriáslabda) : íme a tájékoztató videó
  3. Softball (magyarul puha labda): íme a tájékoztató videó

A stabil egyensúly óriási segítség lehet eséskor, lásd korábbi cikkünket!

Erre a linkre kattintva az eredeti cikkhez jutunk, de azért ide is bemásolom, lásd alább. Ajánlom olvasásra, és ezúton buzdítok mindenkit a túrázásra - akár Nordic Walking bottal, akár anélkül! :)

PI (fotó: seniorclub)

"Egyensúlyérzék, avagy mi a legfontosabb a Salabasina-árok mélyén?

Mostanában nem csak gyönyörű tájakon túráztunk, hanem komoly kihívásokkal is szembe kellett néznünk egy-egy nordic walking kirándulás alkalmával. Gondoljunk itt a múlt héten bejárt Salabasina-szurdokra, a Holdvilág-árokra, a Spartacus-ösvényre vagy tátrai kirándulásainkra.

A kihívások fontosak, de a kockázatokat minimalizálnunk kell. A nehezebb terepeken nagyon fontos az egyensúlyérzék és a lépésbiztonság, nem hiába kerül bele ez a két szó egyre több túrakiírásunkba. Ezek a képességek fejleszthetőek és tennünk is kell róla, hogy mindkét területen folyamatosan javuljunk. Így talán egyre kevesebbekre lesz igaz, amit egy túratársunk mondott múltkor magáról: „bakancsot hoztam, de a lépésbiztonság otthon maradt”.

Az egyensúlyérzék megtartása az idősebb kor egyik fontos feladata. A kor normális velejárója a fő érzékelési tényezők hanyatlása: a látás és a talpak testhelyzet-információit közvetítő proprioceptorai és a belső fül ívjárataiban elhelyezkedő szőrsejtek felelősek az egyensúlyérzékünk élesítéséért. Ezek azonban a kor előrehaladtával veszítenek érzékenységükből, s ha nem teszünk azért, hogy más módon csiszoljunk ezen képességünket, akkor elkerülhetetlenek lesznek az esések.

A fentieken túl számos más tényező is befolyásolja az egyensúlyérzéket. Pl. a testtudat, azaz azok az idegvégződések, amelyek a térbeli helyzetedről közvetítenek információt. Ezen képesség fejlesztésére igencsak alkalmasak az olyan mozgások, mint a jóga, pilates vagy a taichi. De számít, hogy milyen állapotban vannak az izmaid, milyen a hajlékonyságod, az artériáid állapota, a látásod, hallásod. Némelyik tényezőt befolyásolhatjuk megfelelően megválasztott sporttevékenységgel, mások azonban korfüggőek. Vannak azonban olyan módszerek, amelyek mindenképpen hasznosak lehetnek.

Mit tehetünk? Olyan gyakorlatokat kell végezzünk, amellyel megtarthatjuk, visszaállíthatjuk egyensúly-érzésünket. Legyünk találékonyak, törekedjünk erre. Bizonyos tevékenységek kifejezetten alkalmasak arra, hogy közben féllábon álljunk: ilyen a fogmosás, a hosszú telefonbeszélgetések, esetleg a mosogatás – ha nem félted az üvegpoharaidat. Jelölj ki egy egyenes vonalat a lakásban (pl. a csempék fugáit) és szorosan egymás elé helyezett lábakkal próbálj meg pontosan fölé lépkedni. Vagy gyakorold az oldallépést, akár egymás mellé lépkedve, akár keresztezve a lábakat. Próbálj meg többször egymás után a karfa segítsége nékül felállni a székből. Gyakorolj!

Léteznek olcsó, de nagyon praktikus eszközök is, ilyen az ún. balance board, avagy bármilyen ún instabil eszköz, melyen különböző nehézségű gyakorlatokat lehet elvégezni vagy a rendkívül szellemes Gymstick, amely számos remek funkcióval bír, az izomfejlesztésen, kardio és erőnléti edzésen túl az egyensúlyérzékre is nagyon jó hatással van.

Meglátod mennyit lehet fejlődni. Gyere el jógázni, ez az egyik legcsodálatosabb egyensúlyfejlesztő módszer. E sorok írója is meglepődött idén a sífutás iskolagyakorlatainál, hogy az egész éves jógázás mennyivel könnyebbé tette az egylábas feladatok végrehajtását!

A fentiek jelentik az egyensúlyérzék fejlesztésére szolgáló mozgások egyik nagy csoportját: az ún. statikus mozgássorok,  a tartásos gyakorlatok tartoznak ide, amikor például egy jóga pozíciót kell hosszabb ideig tartani. De ugyanezen képességeket hivatottak javítani a dinamikus mozgások is: a forgások, futások, pörgések, mászások, kúszások, nagyobb teret igénylő helyváltoztató mozgások és nem utolsó sorban a komolyabb terepen történő nordic walkingozás.

És hogy miért is fontos mindez? Hogy elkerüld az eleséseket, a baleseteket, hogy szabadon mozoghass akár terepen, akár a saját háztartásodban. Hogy biztos lábakon álló 50 felett fitten legyél. És – nem utolsó sorban azért – hogy sok-sok éven keresztül bátran, nem a földet, hanem az eget pásztázva járd velünk végig a Salabasina-árkot, bízva magadban és a fejlett egyensúlyérzékedben." (50felettfitten.hu)