Megjelent a nyári málna a piacokon, üzletekben, a szerencsések a kertjükből szüretelhetik a sötétpiros bogyós gyümölcsöt. A málnát egészségvédő hatásai miatt érdemes frissen fogyasztani, és persze szörp, dzsem és sokféle édesség is készíthető belőle.
A málna rendkívül szapora, ellenálló növény, egy-egy zsenge hajtás képes óriási bokorrá fejlődni, a gyökerekből újabb és újabb vesszők hajtanak ki, ezért a málnát a kertet határoló kerítések mellé célszerű telepíteni.
Mint minden bogyós gyümölcs, a málna is rengeteg ásványi anyagot és C-vitamint tartalmaz, jelentős mennyiségű cserzőanyag, flavonoid, gyümölcssav, aromaanyag található benne. Tisztítja a vért, vérnyomáscsökkentő hatású; nemcsak a termése, de a levele (teaként) is felhasználható ízületi, emésztőszervi, alhasi, látásszervi problémák enyhítésére. A hasmenés természetes ellenszere.
Málnalevéltea
A 2,5 deci málnalevéltea elkészítéséhez 1 evőkanálnyi szárított málnalevélre van szükség, amit legalább fél óráig ajánlott forralni. Szűrve, kihűlve fogyasszuk.
Málnaszörp
Hozzávalók:
- 2,5 kg málna
- 2 kg kristálycukor
- 2-3 kávéskanál citromsav
Elkészítése:
A málnát megmossuk, lecsepegtetjük, és egy nagy tálban botmixerrel pépesítjük. Kendővel lefedve egy éjszakára hűvös helyen állni hagyjuk, majd apró lyukú szűrőedény segítségével, vagy ritka szövésű ruhán átszűrjük. Hozzákeverjük a cukrot és a citromsavat és folytonos kevergetéssel kb. 15 percig főzzük. Forrón üvegekbe töltjük és lezárjuk.
- 20 dkg babapiskóta
- 3 evőkanál cukor
- 1 csomag tiramisu vagy vanília ízű pudingpor
- 3,5 dl tej
- 2 dl presszókávé vagy helyette 2 dl málnaszörp
- kakaópor (a kávés változathoz)
Elkészítése:
Ha az egyszerű kávés változatot készítjük: a babapiskóták felét a kávéba mártjuk, majd kibéleljük vele az üvegtál alját. A kávés piskótarétegre kenjük a 3,5 deci tejből, 3 evőkanál cukorral főzött puding felét, majd következhet egy újabb kávés piskótaréteg, amit megint megkenünk pudinggal, végül megszórunk kakaóporral.
Ha málnával készítjük, ugyanígy járjunk el, csak ne kávéba, hanem málnaszörpbe mártogassuk a babapiskótákat. Az alsó és felső pudingrétegbe nyomkodjunk málnaszemeket!
Málnás turmixital
1/4 bögre eper (bögre = 2,5 dl)
1/2 bögre friss málna
1 banán
1/4 bögre tej
1 evőkanál méz
4-6 jégkockát
Elkészítése:
Szórjuk az összes hozzávalót turmixgépbe és keverjük simára.
Málnás sajttorta
Hozzávalók:
- 30 dkg darált győri édes háztartási keksz (sokan ajánlják helyette a győri édes zabfalatokat, ezt le kell darálni)
- 10 dkg olvasztott vaj
- 8 dkg barna cukor
A sajtkrémhez:
- 35 dkg Mascarpone vagy natúr krémsajt
- 5 dkg 1/2 csomag vaníliás cukorral kevert porcukor
- 3 tojás
- kb. 10 dkg málna (a krémbe)
Tetejére: 20-25 dkg málna
Díszítéshez: reszelt fehér csoki
Főzött tojáskrém elkészítése:
Hozzávalók: 3 tojás, 8 dkg cukor, 5 dkg margarin.
Az egész tojásokat cukorral felverjük, közben vizet teszünk forrani egy nagyobb edénybe, és ha már forr a víz, a tojásokat – a tálban – a vízgőz fölé téve habverővel addig kavarjuk, míg a krém forró nem lesz. A krémnek megnő a térfogata, amint főni kezd, de később visszaesik – ekkor lehet levenni a gőzről. A felkockázott margarint a félig kihűlt krémhez adjuk és felhabosítjuk. Ha kihűlt a tojáskrém, lehet elegyíteni a sajtkrémmel.
A torta összeállítása:
A darált kekszet keverjük össze a lágy vajjal és a barna cukorral, majd a masszát nyomkodjuk sütőpapírral bélelt tortaformába, úgy, hogy 1-1,5 centis pereme legyen. Hagyhatjuk a tésztát állni, a krémet 1-2 órával később is elkészíthetjük. A sajtkrémet keverjük simára a tojáskrémmel, a cukorral, és 8-10 szem turmixolt, átpasszírozott málnával, 1-2 evőkanál meggylekvárt is adhatunk hozzá. A krémet simítsuk el a tésztán, majd lefedve hagyjuk a hűtőben állni legalább egy napig. Fogyasztás előtt díszítsük friss málnaszemekkel és megszórhatjuk reszelt fehércsokival is.
Málnás panna cotta
Hozzávalók 6 személyre
- 400 ml 30% zsírtartalmú tejszín
- 200 ml teljes tej
- 250 ml málna
- 80 gramm cukor
- 10 gramm zselatin
A díszítéshez:
- 250 g málna
- 50 ml likőr (amit el lehet hozzá képzelni, akár rózsalikőr is)
- porcukor
- a tálaláshoz friss mentalevél
Elkészítése:
Áztassuk a zselatint 2-3 evőkanál hideg vízbe, és hagyjuk duzzadni 10-15 percig. A málnát mossuk meg és öntsük őket egy tűzálló edénybe. Adjuk hozzá a cukrot, a tejet és tejszínt. Kevergetés mellett melegítsük őket lassú tűzön forrásig. Pürésítsük a keveréket, majd szűrjük át egy szűrőn vagy szitán. Tegyük bele a zselatint, és kevergessük, amíg feloldódik. Osszuk el a masszát csészékbe, hűtsük őket legalább 3 órán keresztül. A maradék málnát pácoljuk likőrben.
Tálaláskor a málnát osszuk el a panna cották tetején, hintsük porcukorral, és díszítsük mentalevéllel.
Tipp: Ha nem szeretnénk likőrt a desszertünkbe, helyette a tetejére kerülő málnát főzzük ízlés szerinti mennyiségű cukorral pár percig, majd vagy az így kapott szirupot, vagy annak pürésített változatával öntsük le.
Édes sajtkrémmel, krémtúróval, vagy pudinggal töltött málnaszemek
Málnás krémtúró
Elkészítése:
25 dkg túrót simára keverünk 10 dkg porcukorral, egy vaníliás cukorral és egy tojás sárgájával. 15 dkg megmosott, friss málnát leöntünk egy evőkanál málnaszörppel, és óvatosan a krémtúróval elkeverjük. 2 dl tejszínt kemény habjával dúsítjuk és málnaszemekkel díszítjük.
Tipp: Mirelit málnával is készíthető!
Gyöngyöző málnás limonádé
Hozzávalók 4-6 személyre
- ½ csésze víz (1 csésze = 2,5 dl)
- ½ csésze kristálycukor
- 6 dkg friss málna
- 1 csésze frissen facsart citromlé (kb. 7-8 citrom)
- 3 ½ csésze hideg szódavíz vagy szénsavas ásványvíz
Elkészítése
Egy kis lábasban keverjünk el a fél pohár vízben ½ csésze kristálycukrot. Időnként megkeverve melegítsük közepes hőmérsékleten, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Vegyük le a tűzről és tegye félre lehűlni.
Botmixer vagy turmix segítségével pürésítsük a málnát, majd szűrjük át egy sűrű szűrőn vagy szitán, hogy a magokat eltávolítsuk.
Egy nagy kancsóba öntsük a málnapürét és a citromlevet, hozzáöntjük a kihűt szirupot, és összekeverjük. A buborékos vizet tálalás előtt érdemes csak óvatosan hozzákeverni, addig is a szirupot tegyük a hűtőbe.
Tipp: buborékmentes ásványvízzel is finom.
Málnadzsem
Hozzávalók:
- 3 csésze friss vagy fagyasztott málna
- 1 ¼ csésze fehér kristálycukor
- ¼ csésze víz
- egy narancs reszelt héja
- egy narancs leve
- 2 evőkanál frissen reszelt gyömbér
- 2 rúd fahéj
- 1 evőkanál zselatin (opcionális)
Elkészítése:
Egy nagy fazékban keverjük össze a málnát, a cukrot, a vizet, a narancshéjat, a narancslevet, a gyömbért és a fahéjat, és főzzük nagy lángon. Forraljuk, majd lassú tűzön főzzük tovább. A zselatint ekkor adjuk hozzá, ha szeretnénk bele tenni. Főzzük kis lángon sűrűsödésig, mely kb. 1-2 óra zselatin használata esetén, anélkül kicsit tovább. Vegyük le a tűzről, hogy hagyjuk kihűlni. Ne feledjük a fahéjat eltávolítani.
Alaposan sterilizált üvegbe helyezzük, dunsztban hagyjuk kihűlni.
Senior Club megjegyzése: a kristálycukrot simán ki lehet hagyni, vagy steviával/ nyírfacukorral helyettesíthető!