Egy blog értünk, nekünk, rólunk - az életünkről 50-en túl ... és innen.


info@seniorblog.hu
seniorclubcard@gmail.com

Ferenc pápa sürgeti az idősek társadalmi befogadását

2015.03.05 19:02
 

Az egyre öregedő népességről beszélt, és az idősek társadalmi befogadását, segítését szorgalmazta Ferenc pápa szerdán, a Vatikánban tartott általános audiencián.         

A katolikus egyházfő a mai társadalom egyik legfontosabb kihívásának nevezte, hogy a világban egyre kevesebb gyermek születik, miközben egyre emelkedik az idősek száma.

"Az orvostudománynak köszönhetően az élet hosszabbodik, nagyon sok az idős ember, a társadalomban azonban sokszor nincs hely számukra" - mondta az idén 79 éves Ferenc pápa. Hozzátette: a mai profitorientált világ az időseket "tehernek" tartja, amelytől meg kell szabadulni. "Az a társadalom, amely selejtezi az időseket, a halál vírusát hordozza magában" - jelentette ki az egyházfő a Szent Péter téren őt hallgató 12 ezres tömeg előtt. A pápa úgy fogalmazott, "ha nem tanulunk meg jól bánni az idősekkel, gyermekeink pontosan ugyanígy fognak velünk bánni".

Ferenc pápa több anekdotával támasztotta alá beszédét. Egyebek között elmesélte, hogy Buenos Aires érsekeként ellátogatott egy öregek otthonába, ahol egy idős asszonyt a fia nyolc hónapon át nem látogatott meg. "Halálos bűn öregek otthonában magukra hagyni az időseket" - jelentette ki a pápa.

Az egyházfő szerint az adhat megoldást, ha a társadalomban sikerül újraébreszteni az idősek iránti hála és befogadás érzését. Ferenc pápa megjegyezte, hogy példát az egyháznak kell mutatnia, amelynek nem szabad alkalmazkodnia ahhoz a mai szemlélethez, amely az öregeket "rosszul tűri, sőt közönyös velük szemben és lenézi őket".

Ferenc pápa megválasztása óta többször beszélt már az idősek egyre hátrányosabb társadalmi szerepéről azt hangoztatva, hogy a mai globalizált világban a peremre szorulnak.


Az eredeti cikk itt olvasható.