Egy blog értünk, nekünk, rólunk - az életünkről 50-en túl ... és innen.


info@seniorblog.hu
seniorclubcard@gmail.com

Flavonoidokkal a szívbetegségek ellen

2014.06.05 10:47

A szív-és érrendszeri betegségek világszerte a vezető halálokok közé tartoznak, pedig a szívbetegségek kialakulása megelőzhető lenne!

Európában a szív- és érrendszeri betegségek a halálozási okok 52%-át teszik ki. Ezek közül a koszorúér betegségek fordulnak elő a legnagyobb számban, de a szívinfarktus is a lista elején szerepel.

A kockázati tényezők ismertek:

 • dohányzás
 • túlzott alkoholfogyasztás
 • a zsírban, cukorban és sóban gazdag, ám rostokban, vitaminokban és flavonoidokban szegény táplálkozás
 • a kevés gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó étrend
 • mozgásszegény, inaktív életmód
 • elhízás - Közismert, hogy a kövérség (obesitas), a cukorbetegség (diabetes mellitus) és a magas vérnyomás (hypertonia) gyakran együtt fordul elő. (A túlsúlyos emberekben nő a szimpatikus tónus. Ennek következtében mind az artériák, mind a vénák összehúzódnak, átmérőjük csökken. Fokozódik a perifériás artériás érellenállás. A csökkent vénás kapacitás miatt nő a keringõ vértérfogat. A vesében fokozódik a nátrium és víz visszaszívása, csökken az inzulin-érzékenység. A következményes emelkedett hormonelválasztás is növeli a vesében a só és folyadék visszaszívását, ami tovább emeli a keringő vértérfogatot. Az anyagcsere károsodása következtében a keringő vérben található zsírok összetétele megváltozik, és nő az erek falát károsító, érelmeszesedést elősegítő frakciók koncentrációja.)
 • pszichoszociális stressz (a nagyvárosokban és bizonyos rétegekben megnő az előfordulás gyakorisága)
 • a kor (a kor előrehaladtával a hipertónia előfordulása fokozatosan nő)

Mindezek fokozzák a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint kialakulásának esélyeit, amik szintén a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának rizikófaktorai. Emellett a cukorbetegség, valamint az örökletes tényezők is szerepet játszanak.                                                                                                      

A szív- és érrendszeri betegségek megelőzése:

Az elsődleges betegségmegelőzés (primer prevenció): az életmódváltás:

 • egészséges táplálkozás: a koleszteinszint csökkentése, zsírszegény fehérjék és sok rost bevitele, a só csökkentése, flavonoidokban gazdag zöldségek, gyümölcsök bőséges fogyasztása (bővebben itt)
 • a dohányzás elhagyása
 • rendszeres testmozgás

Sporttal az egészséges szívért:

A szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez bizony az is hozzátartozik, hogy rendszeresen sportolunk. A rendszeres mozgás ugyanis karbantartja a vérnyomást, a koleszterin- és vércukorszintet, emellett javítja a kedélyállapotot.

Természetesen nem élsportolónak kell lenni ahhoz, hogy megelőzzük a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, hanem például „szorgalmas gyaloglónak”. Az is elég ugyanis a javuláshoz, ha hetente minimum három órán át gyors léptekkel közlekedünk, vagy alkalmazzuk a „rolling jogging” módszerét. A többi ciklikus mozgásforma is jótékony hatással bír, így a kerékpározás vagy az evezés. Ajánlott még a jóga, a pilates, a könnyű „testépítés” (jól megtervezett súlyzós testedzés).

Emellett ajánlott a vízi sportok rendszeres gyakorlása is. Az úszás például jótékonyan hat a felnőttek vérnyomására, ami azért is kedvező, mert – amint már szó volt róla - a magas vérnyomás az egyik rizikófaktora a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának.

Fontos:

Itt az eperszezon, fogyasszuk, hiszen kimagasló a flavonoidtartalma! További értékes eledelek: szeder, áfonya, ribizli, cseresznye, meggy, dió, mazsola, valódi keserűcsokoládé és persze az igazi, jó minőségű vörösbor - egy igazi, jó társaságban elfogyasztva!

PI (fotó: seniorclub)

Forrás: orvosikozpont.hu