Egy blog értünk, nekünk, rólunk - az életünkről 50-en túl ... és innen.


info@seniorblog.hu
seniorclubcard@gmail.com

Így állnak most a magánnyugdíjpénztárak

2015.03.16 10:30

Növekvő tagdíjfizetésről számolnak be a magánnyugdíjpénztárak, azonban a 4 közül egyelőre csak kettőnél érték el a túléléshez szükséges 70%-os arányt. A másik kettőnél is 50% feletti a fizetés, ez azonban még nem elég. Az MKB havonta várja a pénzt, áprilistól - sok tag ezt jelezte - többen fognak fizetni.

Februárban már a tagság 51 százaléka fizetett tagdíjat – értesítette pénztártagjait az MKB Magánnyugdíjpénztár, ami egyértelműen növekvő fizetési hajlandóságot mutat, hiszen az előző években a tagságnak mindössze a 30 százaléka volt hajlandó fizetni. Az MKB havonta várja a tagdíjak érkezését. Januárban a tagság 43 százaléka fizetett az MKB-nál, februárban már 51 százalék, és március 12-ig 39 százalék. (Februárban a hónap ugyanezen időszakában még csak 34 százalék volt az arány.) Persze ez még mindig messze van a túléléshez szükséges 70 százaléktól. 

Mint ismeretes, ha egy pénztár ezt nem éri el, egy tavalyi törvénymódosítás miatt be kell zárni a kasszát. A pénztárakalacsony tagdíjakat írtak elő (ezeket itt gyűjtöttük csokorba.) Az MKB egyébként arról is tájékoztatott, hogy a tagok jelentős része – ígérete szerint - a rendszeres tagdíj-befizetést áprilistól kezdi meg. Ez jó hír a már fizetőknek is, hiszen a kasszáknál először a 2015. április 1-jétől szeptember 30-ig terjedő időszakban kell vizsgálni, hogy a tagdíjfizetők száma havonta eléri-e a teljes tagság hetven százalékát.
 


 

Két pénztár már sínen van


A legnagyobb magánnyugdíjpénztárnál, a Horizontnál már fellélegezhetnek a tagok, hiszen a honlapjuk legfrissebb tájékoztatása szerint a tagok 79 százaléka már befizette a 2015-ös egész éves tagdíjat, és mindössze 7832 tag nem fizetett. A magánnyugdíjpénztárnak egyébként 39 ezer tagja van 124 milliárd forintos vagyonnal. A Budapest Magánnyugdíjpénztárnál a legfrissebb adatok szerint a tagdíjfizetők aránya 77 százalék. A Budapest arra kéri a tagokat, hogy az előírt minimum tagdíjat, az évi 2400 forintot március 15-ig fizessék be egy összegben. A Szövetség Nyugdíjpénztárnál csak annyit lehet tudni, hogy 50 százalék felett van a tagdíjfizetők aránya, és a havi 400 forintos tagdíjat havonta szeretné beszedni a kassza. Minden pénztár azt kéri tagjaitól, hogy frissítsék elérhetőségüket. Az MKB folyamatosan keresi a tagság azon részét, amely a levelekre még nem jelzett vissza. 

A tagdíjfizetéssel egyébként semmilyen kockázatot nem vállalnak a magánnyugdíjpénztári tagok, ugyanis a tagdíj visszajár, ha a pénztár végelszámolással megszűnik, és a tag nem lép át másikba. Sőt, a törvény lehetővé teszi, hogy egy tag tulajdonképpen bármikor úgy döntsön, mégis a tb-rendszert választja a magánnyugdíjpénztár helyett. Így egészen a nyugdíjba vonulásig mindenki kockázat nélkül megtarthatja magának ezt a lehetőséget, és elég akkor választania. 

A pénztárak azt kérik, hogy aki nem szeretne tagdíjat fizetni, lépjen vissza a tb-rendszerbe, hogy ne rontsa a kasszában a tagdíjfizetők arányát. Visszalépés esetén a tag jogosult a reálhozam (megtermelt hozam inflációt meghaladó része), a tagdíj-kiegészítés és az önkéntes alapon befizetett tagdíj felvételére.


A magánnyugdíjpénztárakról részletes adatokat (tagdíj, létszám stb) és korábbi hozamokat itt találja.  

A cikk eredetije itt olvasható.