Kókusztej házilag
Már nagyon korán kiderült mindkét gyerekemről, hogy tejallergiásak: pontosabban tejfehérje allergiájuk volt, és szerencsére már múlt időben beszélhetünk erről, kinőtték ezt az ételallergiát. Amikor még aktívan diétázni kellett, meglepődve tapasztaltam, hogy mennyi mindenben van tejfehérje, állandóan a különböző ételek összetevőit fürkésztük, a virslitől a húsokon át a kenyerekig. Ugyanakkor azt is megéltem, mennyire nincsenek az emberek az ételallergiákra felkészülve, akár a családon belül, akár a közösségekben.
Közben szépen átformálódott az étrendünk és rájöttünk, hogy tej nélkül is lehet madártejet vagy tejbegrízt enni. Ezekből az időkből származik a kókusztej használata is, melynek házi változatát megosztom veletek.
A kókusztej persze nemcsak allergiásoknak jó, nagyon sok indiai, thai receptben szerepel, emellett használható turmixokhoz, pudingokhoz, süteményekhez, fagyikhoz is.
Hozzávalók:
- 20 dkg kókuszreszelék (de friss kókuszból is tökéletes)
- kb. 1 liter víz (kb. másfélszeres mennyiségű víz)
- méz, fahéj, vanília ízlés szerint
Kétféleképpen készíthetjük, az egyik az áztatás, a másik a főzés, én csak áztatni szoktam, ekkor a vitaminok nem sérülnek, de kevesebb zsír kerül át a tejbe.
Áztatáskor a kókuszreszeléket forró vízzel leöntjük, és legalább 1 órán keresztül állni hagyjuk. Ezután turmixgépben vagy botmixerben turmixoljuk (kb. 5 percig), majd sűrű szövésű textilen (cseh tetra pelenka, gézlap) leszűrjük, majd kinyomkodjuk a textilt.
A főzési eljárás lényege, hogy a kókuszreszeléket forró vízbe tesszük, majd néhány percig forraljuk, majd turmixoljuk, szűrjük. Ízesíthetjük mézzel, vaníliával, fahéjjal, de natúran is nagyon finom.
A kapott kókusztej nem azonos a kókuszban található kókuszvízzel. A kókusz (illetve a kókusztej) magnéziumot, kalciumot, és vasat tartalmaz, illetve rengeteg vitamin van benne (pl. B, E). A hindu néphagyomány szerint a kókusz 99 féle betegség gyógyítására jó.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡