Egy blog értünk, nekünk, rólunk - az életünkről 50-en túl ... és innen.


info@seniorblog.hu
seniorclubcard@gmail.com

Makacs tévhitek, rossz módszerek a fitneszben 3. rész

2014.05.13 11:07

A 2. részben – a teljesség igénye nélkül - az étkezésé volt a fő szerep; hosszan írtam ugyan, mégis csak a felszínt érintettük. A részletekről - mint például a szükséges napi kalória kiszámításának módja, a szénhidrát-fehérje-zsír megfelelő aránya, a szénhidrátok fajtái és azok szervezetre gyakorolt hatása – a későbbiekben bőven fogunk beszélni.

Most azonban a testedzést érintő alaptévedésekről ejtenék szót:

  1. Valamiért azt képzeljük, nagyon makacsul, hogy a holisztikus szemlélet a testünk egészére nem vonatkozik, vagyis hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy egyes testrészeink slankíthatóak, miközben máshol változatlanságot, vagy éppen hízást remélünk. Úgy is fogalmazhatunk, hogy hiszünk a lokális fogyás lehetőségében. Hiába minden ésszerű érv arra vonatkozóan, hogy a test egésze globálisan működik, tehát képtelenség egy testrészt leválasztani a többit érintő folyamatokról, valahogy ez az axióma nem ér el a tudatosság szintjéig. Talán ez a „hiedelem” az egyik legerősebb, a mai napig hallhatjuk hölgytársaink vágyakozó mondatait: „hasból szeretnék fogyni, a fenekem legyen kisebb, de a melleimből egy centit sem akarok veszíteni!” A férfiak dolga talán egyszerűbb ebből a szempontból. :) Sajnos nincs lokális fogyás, a testünk egészét tudjuk csak alakítani módszeresen, türelemmel. Ezért kell egy hosszútávú, mondjuk 1 éves célkitűzést megfogalmazni, és ezt 3-4 hónapos jól megtervezett edzésprogramok követésével és egy jól kialakított étrend betartásával el tudjuk érni.
  2. A másik tévhit az „izomépítéssel” kapcsolatos. Itt két jellemző vélekedést emelnék ki: az egyik a fiatalabb hölgyekre jellemző, közülük sokan félnek az erősítő edzésektől, mert attól tartanak, hogy túlságosan nagyméretű izomtömeget építenek magukra, és ettől nemhogy karcsúsodnának, de egyenesen „nagydarabbá” válnak. Ez így nem állja meg a helyét, mert tudnunk kell, hogy a női szervezet hormonkészlete nem teszi lehetővé a nagyméretű izmok felépítését. Azok a hölgyek, akik nagyon izmossá válnak a súlyzós edzések során, egyéb táplálékkiegészítőkkel, gyakran doppingszerekkel élnek, tehát jelentős mértékben stimulálják a szervezetüket. Természetes és szakszerű testedzés során kizárt, hogy egy hölgy eltúlozhatná az izomfejlesztést. Nagyon fontos ráébrednünk arra, hogy a testforma alakítója az IZOM! Hiába fogyasztjuk testünket, hiába szabadulunk meg a testzsírtól, ha nem alakítjuk ki a szépvonalú izomzatot, csak egy csont-és-bőr állagú testet kapunk.  A súlyzózástól javul bőrünk állaga és kedvezően alakul az anyagcserénk is!

A másik vélekedés az idősebb hölgyek és urak körében jellemző: sokan azt gondolják, hogy a kor előrehaladtával a csontok és ízületek már nem bírják a terhelést, tehát a testmozgást csak nagyon korlátozottan lehet végezni. Ebből természetesen annyi igaz, hogy a fokozatosság nagyon fontos, hiszen nem lehet hirtelen nagy erővel terhelni a mozgató szervrendszert – de ez igaz a fiatalokra is! Tehát a kor előrehaladtával nem szabad leredukálnunk a testi aktivitást, és nem szabad kiiktatnunk az úgynevezett erősítő gyakorlatokat, csak az a lényeg, hogy RÖVIDEBB IDŐTARTAMBAN és KISEBB INTENZITÁSSAL végezzük az edzéseket. Az erősítő gyakorlatok végzése nyomán növekszik a csontok tömege, ellenálló-képessége, így hatásos fegyver a CSONTRITKULÁS (OSTEOPOROSIS) ellen. Izmaink karbantartásával javíthatunk a bőrszövet állapotán és gyorsíthatjuk anyagcserénket (utóbbi folyamatosan lassul az idő múlásával).          

  1. Végezetül szeretném kihangsúlyozni a mértékletesség fontosságát a mozgásban is, mint ahogyan a táplálkozásban! A túlzásba vitt testedzés hosszútávon tarthatatlan, és így eredménytelen, ráadásul nagy eséllyel tesszük tönkre a mozgató szervrendszerünk passzív részét, mely nem más, mint az amúgy is sérülékeny ízületi- és a csontrendszerünk. Könnyű belátni, hogy ha egy extra mennyiségű sporttevékenységhez hozzászoktatjuk a rendszerünket, akkor utána, ha bármilyen ok miatt ezt a mozgásmennyiséget hirtelen csökkentenünk kell azonos táplálkozási rend mellett, a szervezet anyagcseréje tartaléküzemmódban hatékonyabban hasznosítja a kalóriákat (ezért is láthatjuk, hogy élsportolók visszavonulásuk után jelentős súlygyarapodással küzdenek). A mértékletesség amiatt is szükségszerű, mert szervezetünk mozgásra adott adaptációs válasza mindig a pihenési fázisban történik, tehát ha a pihenéstől, a regenerálódás lehetőségétől megfosztjuk a testünket, akkor elmarad a kívánt hatás, és a túledzés tüneteivel kell szembenéznünk. Arról nem is beszélve, hogy létezik az úgynevezett "utólagos zsírégetési effektus", ami azt jelenti, hogy a fizikai igénybevétel okozta zsírbontás az edzés után még 8-10 órán keresztül folyhat! Bármilyen furcsán hangzik, a zsírégetés egyik legértékesebb szakasza a sportolás utáni pihenési fázisban történik.

A lényeg tehát, hogy kiegyensúlyozott cardió és erősítő edzések váltakozásával fenntartható eredményt tudunk elérni: a cardióval szívünk fittségét, a súlyzókkal pedig testünk formáját tudjuk szépen kialakítani.

Bízom abban, hogy ez a 3 részes összefoglaló hasznos volt. Az az elgondolásom, hogy ha ezeket az alapvető kérdéseket tisztázzuk, akkor egy letisztult módszertannal sokkal hatékonyabban és sokkal nagyobb élvezettel tudjuk művelni a testformálás művészetét, így sokkal több sikerélmény koronázza majd mindennapjainkat.

PI