Egy blog értünk, nekünk, rólunk - az életünkről 50-en túl ... és innen.


info@seniorblog.hu
seniorclubcard@gmail.com

Mi ez a hasprésőrület?!

2014.05.14 12:10

A tévhitekről szóló 3 részes sorozatomnak vége ugyan, de muszáj tisztába tennünk a HAS-KÉRDÉST, amely kardinális a hölgyek és urak életében egyaránt.

Csak hasizom gyakorlatoktól nem lesz lapos a has! Egy teljes testre vonatkozó mozgásprogram - kiegészítve egy kiegyensúlyozott étkezési renddel - fontos része a hasizom gyakorlatok jól kiválasztott sorozata, de önmagában a végtelen „hasazás” nem lesz eredményes, sőt elérhetjük vele azt, hogy a gerinc nyaki szakaszának folyamatos feszítése miatt komoly fájdalmaink lehetnek később. Nem gondolnánk, de a hasizom gyakorlatok helyes kivitelezése is nagyon fontos, ha el akarjuk kerülni a gerincoszlop sérüléseit. Hadd osszam meg a saját tapasztalatomat a hasprés-gyakorlattal kapcsolatban: évekkel ezelőtt majdnem 1 évig minden másnap megcsináltam egy haladó pilates-programot, amelynek fő része volt a hasprés variációinak elvégzése. Mivel a gerincem nyaki szakasza folyamatos feszülésben volt, ráadásul a tarkóra tett kéz ezt a feszülést még erősítette, egy idő után lüktető fájdalmat kezdtem érezni a nyakamban akkor is, amikor nyugalmi helyzetben voltam. Hónapokra volt szükség a teljes regenerálódáshoz. Persze, minél fiatalabb valaki, annál kevésbé tart az ilyen sérülésektől, pedig a későbbi fájdalmainkat a 20-as, 30-as, 40-es éveinkben alapozzuk meg. Legyünk tehát körültekintőek has-fronton is! A kivitelezés során mindig ügyeljünk arra, hogy a gerincoszlopot ne terheljük, a nyaki szakaszt ne feszítsük ( emiatt nem is szükségszerű a kezeket tarkóra tenni!)

A következő videót ajánlom minden korosztálynak, különösen az idősebbeknek! Építsük be 2x - 3x ezt a 8 percet a heti mozgásprogramunkba! A videó szakszerű, a gyakorlatok kivitelezése szabályos, és különösen tetszik, hogy hagy kellő pihenőidőt is a gyakorlatok között. Íme:

https://www.youtube.com/watch?v=vkKCVCZe474

PI