Egy blog értünk, nekünk, rólunk - az életünkről 50-en túl ... és innen.


info@seniorblog.hu
seniorclubcard@gmail.com

Milyen zárral védekezzünk betörés ellen?

2015.10.09 21:12

Azt mindenki tudja, hogy a betörők első számú célpontja a zárbetét, sok esetben mégis megelégszünk egy pár száz forintos darabbal. Ezért is tartjuk fontosnak felhívni a figyelmet arra, hogy leggyakrabban a zárbetéten múlik, hogy az ajtó mögött lévő értékeink és családtagjaink megfelelő védelmet kapnak-e.

Cikkünkben néhány zárbetét-fajtával és a hozzájuk kapcsolódó fontos kiegészítőkkel foglalkozik szakértőnk.

Zárbetét pajzs

Mindegy, hogy új ajtóról van-e szó vagy már meglévőről, a zárbetétpajzs jó megoldás lehet a zártörés elleni védelemre. A zártörés az egyik leggyakoribb betörési forma, amit évtizedek óta előszeretettel alkalmaznak a mások javaiból élők. Mivel a silt – azaz a zárbetét és a kilincs körüli takarólemez – alapesetben meglehetősen vékony, a zárbetét pedig általában hosszabb, mint az ajtó vastagsága, ezért a betét legtöbbször 0,5-1,5 cm-rel kilóg az ajtó síkjából. Ezt használják ki a betörők. Hozzáférnek ugyanis a betét oldalához, és egy célszerszám segítségével egyszerűen befogják, majd eltörik.

A pajzs ezt akadályozza meg, ugyanis elég vastag ahhoz, hogy a zárbetét oldalát megvédje, így az hozzáférhetetlenné válik. Ez a legolcsóbb megoldás, mivel a zárbetétet nem szükséges kicserélni, tehát 3-4 ezer forintért is tehetünk valamit a biztonságunkért.

Ennek egy továbbfejlesztett változata az úgynevezett kétkulcsos zárbetét, ami már eleve tartalmazza a pajzsot is, azzal a különbséggel, hogy a pajzs itt már nem csak a betét oldalát védi, hanem teljesen körbezárja azt, így a zárbetét eleje sem látható. A pajzs oldalán van egy kulcslyuk, azzal nyitjuk magát a pajzsot, majd amikor a zárbetét így már hozzáférhető, azt egy másik kulccsal nyitjuk ki. Amellett, hogy ez már elég biztonságot ad, már ránézésre is riasztó egy betörő számára, így ha nem kifejezetten hozzánk indult, jó eséllyel inkább egy könnyebb préda után néz.

Fúrhatatlan zárbetétek

Ezek a zárbetétek általában nem csak a fúrásnak, de egy másik – kevésbé gyakori – betörési módszernek, a savazásnak is ellenállnak. Illik azonban sietve leszögezni, hogy valóban fúrhatatlan zárbetét nem létezik, bármit át lehet ugyanis fúrni, ha az embernek van elegendő ideje, megfelelő szerszámai, és meg meri kockáztatni 2-3 fúrószár elhasználását. A fúrhatatlan szó ez esetben inkább azt jelenti, hogy nehezen fúrható, csak ez kevésbé mutatna jól a prospektusok lapjain.

Mindazonáltal abban megegyezhetünk, hogy a betörőknek ritkán van idejük fél-egy óráig fúrni a zárbetétet, így a legtöbb esetben az első néhány perc után felhagynak eredeti tervükkel, és inkább a szomszédba törnek be. Egy ilyen zárbetétért már mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni, körülbelül 5-7 ezer forinttól indulnak az árak, viszont aki tényleg a maximális biztonságra törekszik, nem ússza meg 10-12 ezer forint alatt.

Fúrtpontos kulcsok

Eddig leginkább az alkalmi – vagy nem túl okos – betörők módszereiről beszéltünk, melyek általában roncsolással és zajjal járnak. Léteznek azonban olyanok, akik „hivatásként” tekintenek a szakmára, és alaposan kitanulják a mesterség csínját-bínját. Ők nem esnek neki sem zártörővel, sem fúróval, de még savval sem a záraknak, hanem szinte észrevétlenül, roncsolás és zaj nélkül, mindössze néhány másodperc alatt kinyitják a zárakat. Erre többféle módszer létezik, zárfésűvel, rezegtetéssel, vagy kopogtató módszerrel próbálkoznak a legtöbb esetben.

Talán mondani sem kell, hogy ellenük sem a pajzs, sem a fúrhatatlan zárbetét nem nyújt védelmet. Erre találták azonban ki a fúrtpontos kulcsokat, és a hozzájuk tartozó zárbetéteket, amik szerencsére az utóbbi időben meglehetősen elterjedtek. A hagyományos technikákkal ezeket a zárbetéteket már nem lehet kinyitni, vagy pedig olyan sok erőfeszítéssel, hogy ahhoz inkább hozzá sem fognak.

Kártyás kulcsok

Előfordulhat, hogy nem egy ismeretlen betörőtől szeretnénk megvédeni értéktárgyainkat, hanem olyan személytől, akinek korábban kulcsa volt az ingatlanunkhoz, de valamiért visszakértük tőle. A kisördög mégis ott motoszkál a fejünkben, hogy akár le is másoltathatta a kulcsot, amíg az eredeti nála volt. Nem ritka eset ez akkor, ha például kiadjuk albérlőknek a lakásunkat.

Ez esetben a legjobb megoldásnak a zárbetét csere tűnhet, de felesleges lenne emiatt túl nagy költségbe verni magunkat. A kártyás másolásvédelemmel ellátott kulcsok ugyanis épp ezt a problémát küszöbölik ki. Amennyiben ilyen betétet vásárolunk, akkor kapunk hozzá egy plasztik kártyát is. A kulcsot csak a szakszerviz, vagy a szerződött képviseletek tudják lemásolni, de kizárólag annak a személynek, aki a hozzá tartozó kártyát fel tudja mutatni. Kártya hiányában nincs kulcsmásolás!

Melyik a jó megoldás?

Jogos lehet a kérdés, hogy vajon a felsoroltak közül melyik megoldás válhat be leginkább? A fúrhatatlant válasszuk? Netán a fúrtpontos kulcsosat? Vagy legyen a kártyás? Ezen a kérdésen szerencsére nem kell sokáig törnünk a fejünket, ugyanis egyre több olyan termék található a piacon, amelyekben az összes fent felsorolt tulajdonság egyszerre jelen van.

Ha zárbetétet választunk, érdemes odafigyelnünk arra, hogy a fentiekben taglalt tulajdonságok közül a lehető legtöbb – vagy mind – adott legyen a zárbetétben.  Természetesen ez nem olcsó, de a biztonság sosem volt az. Egy megbízható márka ára mindenképpen 10 ezer forintnál fog kezdődni, és előfordul, hogy a 20 ezer forintot is eléri. Érdemes azonban alaposan átgondolni, hogy a sok munkával összegyűjtött anyagi javainkat, és persze családtagjaink biztonságát milyen zárbetétre bízzuk.​

Forrás