Egy blog értünk, nekünk, rólunk - az életünkről 50-en túl ... és innen.


info@seniorblog.hu
seniorclubcard@gmail.com

Mit tegyünk az ősz hajszálak ellen?

2014.09.27 09:15
 

Minden nő életének egyik fordulópontja az első ősz hajszál megjelenése

Genetikai tényezők határozzák meg, hogy szervezetünk mikor fejezi be a pigmenttermelést – egyesek ezt 20 évesen tapasztalják meg, mások egészen idős korukig megőrzik eredeti hajszínüket. Sok mindent tehetünk, hogy elrejtsük az ősz hajszálakat: színezhetünk, festhetünk... A szakértők szerint azonban egy igazán jó megoldás létezik: a melír. Erről mesél Vizi Anett mesterfodrász.


Amikor megjelennek az első ősz hajszálak és úgy döntünk, hogy szeretnénk ezt leplezni, a legjobb trükk semmiképp sem a festés, hanem a melírozás. Kétféle technikában ajánljuk a melírt: az egyik a fésűs, a másik a fóliás melír. A fésűs melír rendkívül egyszerű, és ami miatt még vonzóbb is, olcsó megoldás, mivel jóval kevesebb anyag szükséges hozzá, mint egy teljes festéshez. Itt csak tónusában, fényességében változik meg az ember hajszíne. Az őszülés nem azonnal szívja fehérre a hajat – elsőnek a fényét, a tónusát veszíti el. Aki az eredeti hajszínét szeretné visszakapni, annak a fésűs melír a megoldás, mivel az képes visszaadni a fényt, ha az eredeti hajszínünkkel melírozunk. Zseniális ez a technika azért is, mert a hajunk lenövéséből semmit sem fog látni a kíváncsiskodó környezetünk, sőt, teljesen elegendő 3 havonta elmenni a fodrászhoz – ellentétben a festéssel, ahol már gyakran egy hét után látható a lenövés, egy hónap után pedig már rikít.


A fóliás melír, amely csak tincseket érint, ugyancsak jó megoldás lehet. Itt mindig intenzívebb hatást lehet elérni, mint a fésűs technikával. A fóliás melírból a fátyolmelírt szoktuk ajánlani. Itt a természetes hajat meghagyjuk fedőhajként, ez alá rakjuk be a kívánt színt. Ez lehet akár egy napszívta-, vagy egy dominánsabb divatszín. A fátyolmelír esetében nem ajánlatos ugyanazt a színt használni, mint ami az eredeti hajszínünk.


A melírnál általában egy világosabb színt szoktunk ajánlani, több okból is. Egyrészt mert közelebb van az ősz színárnyalatokhoz, emiatt könnyebben el tudjuk adni egy napszívta hatásként a változást. Mert ugye nem az a célunk, hogy a környezetünk észrevegye a nagy változást, hogy őszülünk. Egy melírral nincs olyan drámai újdonság a kinézetünkben, mint egy teljesen új hajszínnél - nem feltűnő, hogy takargatunk vele valamit. Egy teljesen természetes hatást tudunk elérni.


A melírral egy kis fényt, játékosságot is tudunk csempészni a hölgyek hajába. Az embernek egyébként több színárnyalat váltakozik a hajában. Ha a festéshez nyúlunk, az mindig feltűnőbb lesz, mint egy jól összeállított árnyalatokból álló melír.


Aki igényli, akár a saját hajszínét is visszamelíroztathatja.

Eredeti bejegyzés: második félidő