Egy blog értünk, nekünk, rólunk - az életünkről 50-en túl ... és innen.


info@seniorblog.hu
seniorclubcard@gmail.com

Nyugdíjpénztári teljesítmények az elmúlt 10 év átlagában

2015.03.17 16:47

Az elmúlt 10 évben szinte minden önkéntes nyugdíjpénztári befizetés lépést tartott az árak emelkedésével, de akadtak évente közel 5, sőt, efeletti reálhozamot biztosító portfóliók is. A felügyeleti hatóság frissen közzétett részletes adatai alapján az énpénzem.hu különböző szempontok szerint értékelte a nyugdíjpénztárakat. 

Fotó: Azénpénzem

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a nyugdíjpénztárak adatszolgáltatása alapján közzétette a 2014-es, illetve a 2005-2014. közötti teljesítményeket. Ebből nemcsak a tavalyi hozamokat láthatjuk (ezekről korábban már részletesen írtunk), hanem azt is, melyik befektetésben mennyi pénzt tartanak a tagok, és azt a vagyonkezelők milyen ügyesen forgatták. Az MNB kiszámolta a vagyonnövekedési mutatót is. Ez az egy főre jutó vagyonnal súlyozott átlagos ráta jelzi, hogy a pénztártagok vagyona mennyivel gyarapodott. Ez a mutató figyelembe veszi, hogy a hozamot milyen nagyságú vagyonon érte el a tag az elmúlt tíz évben. Így a kezdeti, kisebb vagyonon elért hozamoknak kisebb jelentőségük van, mint a későbbi, nagyobb vagyonokon elérteknek.

A tíz év alatt (már ahol van ilyen időtávra visszatekintő múlt) elért átlagos vagyonnövekedés szerint szinte nem akad olyan pénztári befektetés, amivel ne tudták volna ellensúlyozni az időközben bekövetkezett pénzromlást. Enyhén negatív reálhozam (ez tizedes jegyekben mért mínuszt jelent) mindössze két portfoliónál volt. Tucatnál is több befektetésen értek el a kasszák majdnem négy, sőt akár öt százalék feletti éves reálhozamot.  (A részletes adatokat tartalmazó táblázatot itt találja.) 


Ennyire ügyeskedtek a vagyonkezelők


Érdekességek a 2014-es számokban is látszanak. Alapos egyszerűsítéssel azt is mondhatnánk, hogy a referencia hozam nagysága azt jelzi, hogy az igazgatóságok mennyire jól éreztek rá a piaci folyamatokra (ők határozzák meg a befektetési politikát), az elért hozam és a referencia különbsége pedig a vagyonkezelők ügyességére utalhat. A mércét a legmagasabbra az Aegon Klímaváltozási portfoliónál tették. A befektetés összetételéből ugyanis 18,83 százalékos hozam jöhetett volna össze. A vagyonkezelőnek egyébként (lásd táblázatukat) majdnem sikerült is hoznia ezt az elképesztő szintet.

Az egyes portfoliókat nézve 2,5 százalékpontnál erőteljesebben tudták a vagyonkezelők a referenciahozamot túlteljesíteni az Aegon Szakértői vagy az Életút „R” befektetéseinél. Az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében azonban átlagosan 0,2 százalékponttal magasabb volt a referencia, mint a ténylegesen elért hozam.  Csúfos kudarcnak is nevezhetjük, hogy a Budapest Aktív az előírtnál majdnem 3,2 százalékponttal hozott kevesebbet tavaly. Ez annyira siralmas eredmény, hogy a pénztárak összes portfoliója esetében is – mint táblázatunkban látszik – a „szégyenpadra” vitte a Budapestet. 

Érdemes még kiemelni, hogy míg éveken keresztül csak a különböző kockázati szintű portfóliókat volt érdemes egymással összehasonlítani, ez a helyzet (köszönhetően az állampapírok remek teljesítményének) alapvetően megváltozott. A tagjaik pénzét a legjobban gyarapító befektetések között mindenféle akad. A legtöbb pénz (majdnem 140 milliárd forint) a 2014-es záróértékek szerint az OTP kiegyensúlyozott portfoliójában volt. Ez pedig nemhogy rontotta volna, határozottan javította a pénztár átlagos hozamteljesítményét.  A második legnagyobb befektetési paletta az Allianz ugyanilyen nevű megoldása (itt több mint 130 milliárd forint gyarapszik) többet hozott, de más portfolióik még ennél is többet tudtak fialni.


Az önkéntes nyugdíjpénztárak által elért hozamokról itt tájékozódhat

Itt nézhet utána a magánnyugdíjpénztáraknak és teljesítményüknek.Önkéntes nyugdíjpénztári topok 2014-ben
Legjobb Legrosszabb
Kategória Pénztár Érték Pénztár Érték
Elért átlaghozam* (%) Bizalom 11,09 Honvéd 6,43
Elért hozam (%) Aegon Klímaváltozási "F" 18,51 Generali Eldorado fix 0,14
Vagyonkezelői teljesítmény** (%pont) Postás 1,3 Budapest -2,38
 
Magánnyugdíjpénztári topok 2014-ben
Legjobb Legrosszabb
Kategória Pénztár Érték Pénztár Érték
Elért átlaghozam* (%) Budapest 10,80 MKB 9,46
Elért hozam (%) Budapest Kiegyensúlyozott 11,46 Szövetség Klasszikus 2,7
Vagyonkezelői teljesítmény** (%pont) Budapest 1,57 Horizont 0,31
*Vagyonnal súlyozott  ** A vagyonnal súlyozott elért és a vagyonnal súlyozott referenciahozam közötti különbség
Forrás: MNB, Azénpénzem.hu számítás

 

A cikk eredetie itt olvasható.