Egy blog értünk, nekünk, rólunk - az életünkről 50-en túl ... és innen.


info@seniorblog.hu
seniorclubcard@gmail.com

Rohanna nyugdíjba a magyar

2014.06.24 13:14

azenpenzem.hu, 2014. 06. 24.

Az országok többségétől eltérően nálunk sokan mennének azonnal nyugdíjba a korhatár betöltésekor – derült ki egy nemzetközi felmérésből. Ezt részben az indokolhatja (mint arra a kutatás is rávilágított), hogy Magyarországon az egyik legalacsonyabb (legalábbis jelenleg még) az időskori szegények aránya.

A magyarok 53 százalékának a bizonytalanság jut eszébe a nyugdíjas évekről, 37 százalékuk egyenesen a szegénységgel társítja az időskort – állapította meg az Aegon 2014-es nyugdíjkutatása alapján. A dolgozók 45 százalékának semmilyen terve nincs a nyugdíjra való felkészülésre, 50 százalék válaszolta, hogy megtervezte a felkészülés lépéseit, azonban csak 5 százalékuk írta le azt. Az emberek háromnegyedének nincs vészforgatókönyve arra az esetre, ha nyugdíjazása előtt munkaképtelenné válna – ez a felmérésben résztvevő országok közül a legmagasabb érték.

Más téren is jelentősen eltéréseket mutattak ki Magyarországon a nemzetközi átlaghoz képest (15 országot vizsgáltak meg). A felmérésben résztvevő országok többségétől eltérően Magyarországon sokan – százból 38-an – mennének azonnal nyugdíjba a nyugdíjkorhatár betöltésekor. Csupán 43 százalékuk tervezi, hogy valamilyen formában – részmunkaidőben vagy eseti jelleggel – tovább dolgozik majd nyugdíj mellett is. Mindössze 6 százalék állította, hogy a nyugdíjkorhatár betöltése után is folytatná jelenlegi munkáját.

A felmérésből az is kiderült, hogy a munkavállalók közel egyharmada – 31 százaléka – arra számít, hogy jelenlegi bruttó bérénél magasabb összegre lesz szüksége nyugdíjasként. A megkérdezettek átlagosan jelenlegi bérük 84 százalékát tartják szükségesnek ahhoz, hogy életszínvonaluk idős korukban se csökkenjen. Jelenleg egyébként az OECD országok közül Magyarországon az egyik legalacsonyabb az időskori szegények aránya. Ennek magyarázata az Aegon szerint a jövedelempótló juttatásokban és a saját tulajdonú ingatlannal rendelkezők magas arányában keresendő. Tartani lehet azonban attól – amire számos elemzésben felhívták már a figyelmet –, hogy a minimálbérre bejelentett tömegek nyugdíjba vonulásakor ez a kép jelentősen romlik majd.

Forrás: azenpenzem