Egy blog értünk, nekünk, rólunk - az életünkről 50-en túl ... és innen.


info@seniorblog.hu
seniorclubcard@gmail.com

Rolling Jogging - zsírégetés térdbántalmak nélkül

2014.05.22 13:58

Vitathatatlan, hogy a futás az egyik leghatékonyabb és legkönnyebben kivitelezhető mozgás, de az is vitathatatlan, hogy nagyon megterheli az ízületeket. Akár betonon, akár az erdőben, akár futószalagon (vagy éppen a Margitsziget gumiszőnyegén) kocogunk, a test mindenképpen az ízületekre helyezi a súlyunkat. A futás is olyan, amibe nagyon könnyen bele tudunk bolondulni, így aztán sokan esünk túlzásokba. Az ízületek azonban nem szívelik a túlzott, egyoldalú terhelést, így az állandó futás helyett olykor érdemes inkább kerékpározni, úszni, vagy – ha van rá mód - evezőgépet használni.

A térdízület különösen terhelődik futás közben, főleg, ha van egy kis súlyfeleslegünk. Ha valaki érzi, hogy fáj a térde, függessze fel a futást egy időre, hagyja, amíg az ízületek regenerálódnak! Azután újra el lehet kezdeni a fokozatos ráhangolódást, amelyben segíthet az a módszer, amit én magam alkalmazok egy ideje.                 

A rolling jogging fantázianevet adtam ennek a sétáló futásnak, vagy futó sétálásnak, ahogy tetszik :). A lényege az, hogy elkezdek gyors tempóban gyalogolni, majd néhány perc múlva úgy módosítom a gyalogló mozdulatot, hogy a hátsó lábamról elrugaszkodom, de amikor az elrugaszkodott láb elöl földet ér, akkor ügyelek rá, hogy ne ütődjön olyan erővel a földhöz, mintha futnék. Tehát a hátsó láb elrugaszkodik, elöl földet ér a láb sarkán, de úgy, hogy nem ütődik a talajhoz, majd ez a láb a sarkáról átgördül a lábujjhegy felé, és onnan rugaszkodik tovább. Mindig sarokra és egy picit a láb külső peremére érkezzünk, majd onnan gördülünk tovább a talajhoz történő nagyobb ütődés nélkül. A „low impact” mozdulat a lényeg, tehát úgy lépünk, hogy az egyik láb mindig a talajon van, tehát kiiktatjuk a „repülőfázist”, amely a futásban jelen van. Ezzel tudjuk elérni, hogy az ízületek ne ütődjenek nagy erővel a földhöz.

Kívánkozik ide egy illusztráló videó, ígérem, pótoljuk, de remélem, hogy így is értelmezhető és hasznavehető a "rolling jogging" leírása. Próbálják, próbáljátok ki; ezzel a módszerrel átélhető a futás élménye úgy, hogy közben nem sérül a váz- és mozgatórendszerünk!

PI