Egy blog értünk, nekünk, rólunk - az életünkről 50-en túl ... és innen.


info@seniorblog.hu
seniorclubcard@gmail.com

Rövid "mozgásfalatkák" a vércukorszint szabályozására

2014.05.15 17:30

"Mozgásfalatkákra" (exercise "snacks") célszerű elosztani a napi mozgásmennyiséget - írja a The New York Times internetes portálja.                                                                                                 

A The New York Times internetes portálján tegnap jelent meg egy cikk, amelynek lényegét gyorsan lefordítottam. A legújabb kutatások szerint célszerű rövid periódusokra, „mozgásfalatkákra” (exercise „snacks”) elosztani a napi mozgásmennyiséget, így hatékonyabban tudjuk kordában tartani a vércukorszintet és a vérnyomást. A cikk szerint hatásosabb 3x10-12 perc „intervall” (a szó jelentését lásd a cikk végén) mozgásprogramot végrehajtani pl. étkezések előtt, mint csupán napi egyszer fél órát tréningezni egyenletes, közepes intenzitással. A kísérletet futógépen és erősítő gumiszalag segítségével végezték, de a drága futógép természetesen helyettesíthető a szabadban történő gyaloglással és „joggingolással”. A rövid „mozgásfalatkák” módszerének lényege: a kliens igyekezzen elérni a 9-es intenzitási fokozatot egy képzeletbeli 10-es listán, ezt az intenzitási fokot tartsa meg 1 percig, majd lassítson, tartsa ezt az alacsony intenzitási fokot egy percig, majd ezt a ciklust ismételje ötször vagy hatszor. Ez egy 10-12 perces blokk, ezt lehet ismételni naponta 3x, mondjuk reggeli, ebéd és vacsora előtt. A cikk kiemeli a megelőző orvosi vizsgálat fontosságát minden mozgásprogram elkezdése előtt. (Saját megjegyzés: a közel 95%-os intenzitás elérése naponta több alkalommal kimondottan megterhelő lehet, főleg idősebb korban, de hát a tudósok biztosan jobban tudják:)

Az 1 perces blokkok állhatnak csak „séta-gyors séta-jogging-pihenés” fázisból a futógépen vagy a szabadban, de beiktatható olyan erősítő blokk is, amelyet gumiszalaggal vagy könnyű súlyzóval végzünk 1 percig, majd újra 1 perc séta vagy futás.

A kísérlet a vércukorszint szabályozása szempontjából vizsgálta a módszert, de hogy optimális-e a test zsírtömegének kontrolljára, az még nem tisztázott. (Ez a leghomályosabb kérdés, pedig kutatások ezrei irányulnak arra, hogy a zsírégetés tökéletes módszerét kidolgozzák – annyi bizonyos, hogy ha a vércukorszint egyenletes, az segíti az elhízás elkerülését, és az is biztos, hogy már a 20-30 perces napi mozgásmennyiség is javítja az anyagcserét, amely szintén előnyös az elhízás megakadályozásában… saját megjegyzés.)

Szóval „nassoljunk” 10 percet minden étkezés előtt! :)                   

intervall edzéstípus: tervszerűen változó szakaszokra bontja az edzést, ahol a terhelés és pihenőidő szisztematikusan váltják egymást, és ahol a pihenőidő mindig aktív

PI

Eredeti cikk: https://well.blogs.nytimes.com/2014/05/14/exercise-snacks-to-control-blood-sugar/?_php=true&_type=blogs&smid=fb-nytimes&WT.z_sma=HE_EST_20140515&bicmp=AD&bicmlukp=WT.mc_id&bicmst=1388552400000&bicmet=1420088400000&_r=2&