Egy blog értünk, nekünk, rólunk - az életünkről 50-en túl ... és innen.


info@seniorblog.hu
seniorclubcard@gmail.com

Senior eséstan - hogyan kerüljük el a fekvőgipszet

2014.05.18 12:56

Az egyik kedves klubtársunk javaslatára utánanéztem az eséstan módszerének, amelyet Dr. Galla Ferenc professzor, a TF egykori tanára, 9 danos judo mesteredző dolgozott ki. Az interneten találtam egy bemutatkozó videót, amely az Esések Iskolája egyik senior tanfolyamán készült. Személyes tapasztalatom még nincs a módszerről, de a látottak alapján nagyon hasznosnak vélem. A véletlenszerű esés bármilyen korban előfordulhat, sőt nagyon gyakran meg is történik, kiszámíthatatlan következményekkel. Nekem a két szélső pólus jutott rögtön eszembe: a kis unokaöcsém, aki 1,5 éves korában a legváratlanabb helyzetekben esett el, egy alkalommal úgy, hogy azonnal rohannunk kellett a gyermekfogászati rendelőbe, hogy az elcsúszott fogacskáit visszaállítsák. Hál’ istennek 1-2 hét alatt magától regenerálódott a fogazat, ami a gyermeki szervezet csodálatos öngyógyító mechanizmusát példázta.

A másik eset azonban az egyik idős rokonommal történt: a lakása előszobájában megcsúszott, elesett, és olyan rosszul ért földet, hogy csigolyatörést szenvedett. Ezesetben a szervezet korántsem mutatott gyors regenerálódási képességet; hónapokig ágyhoz volt kötve, nagyon lassan tudott újra önállóan, saját lábon közlekedni. A kisgyermeket ugyan tanítani nem tudjuk az esés technikájára, azonban ő pillanatok alatt gyógyul. Idősebb korban azonban a csontozat, a kötőszövetek már nem olyan rugalmasak, a mozgáskoordináció gyengül, ezért kifejezetten hasznos lehet olyan technikákat elsajátítani, amelyekkel felvértezve tudatosan háríthatjuk el az esések komolyabb következményeit.                                                  

 

Videó megtekintése: https://www.youtube.com/watch?v=BraV443cgzo

Az esések iskolája honlapja: https://www.esesekiskolaja.hu/

Az egyensúlyérzék karbantartásáról és a koordinációs képességünk javításáról lásd az alábbi cikkünket: https://seniorclub-hu.webnode.hu/news/egyensulyfejlesztes-a-stabil-serulesmentes-mozgasert/

PI