Egy blog értünk, nekünk, rólunk - az életünkről 50-en túl ... és innen.


info@seniorblog.hu
seniorclubcard@gmail.com

Bemutatkozás

Senior Blog

2014.04.09 22:43
A Senior Blog célközönsége az a korosztály, amely rendre a figyelem perifériájára kerül a rutinszerű hétköznapokon. Vannak ugyan „kampányízű” odasandítások, de a valódi jelenlét hiányzik az ötvenen-hatvanon túliak mellől. Hiányzik például a társadalmi elismerés a munka frontján (sok esetben a...

A legfrissebbek

A magánnyugdíjpénztárakban már alig több mint 60 ezren gyarapíttatják pénzüket, a kezelt vagyon viszont egy év alatt majdnem tíz százalékkal nőtt – derül ki a friss jegybanki (MNB) statisztikából. Az önkéntes pénztárak taglétszáma is tovább csökkent, vagyona azonban egyetlen negyedév alatt 4,6...
2014. 06. 25. azenpenzem.hu Július elsejétől szigorú korlátokat vezet be a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az adókedvezménnyel támogatott nyugdíjbiztosításokra. A közvetítők egy része a feltételeknek nem megfelelő konstrukciókat különleges lehetőségként igyekszik még az utolsó pillanatban az ügyfelekre...
Ez az elemzés nem közöl jó hírt az önkéntes nyugdíjpénztárakról. Ráadásul az Allianz esetében kirívó veszteséget mutat. Sajnálom, mert úgy gondolom, hogy az öngondoskodás egyik fő alappilléreként kellene működnie az ÖNYP-nek, főleg a magánnyugdíjpénztárak megszűnése után. Valahogy az államnak...
Fekete Emese cikke - ORIGO 2014. 05. 28. Fotó: seniorblog A jegybank megelégelte a drága biztosításokat, júliustól ezért költségplafont vezet be, és a pénz befektetésére is elvárásai vannak. Ez jó hír annak, aki a jövőben kezd spórolni a nyugdíjára, de aki már vett egy drága...
A www.enpenzem.hu 2014. 05. 27-i cikke: Lecsapott az MNB a biztosítókra! Szigorú korlátokat vezet be az MNB az adókedvezménnyel támogatott nyugdíjbiztosításoknál, így júliustól véget érhet az ügyfelek lehúzása. Érdemes várni a biztosítók új termékeire, amelyek többségében jóval olcsóbbak...

SCC Hungary

2014.05.18 22:39
<< 1 | 2

A nyugdíjpénztárak esetében az ÖNKÉNTES NYUGDÍJPÉNZTÁRAK tevékenységét követjük nyomon.

Mi az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP)?

A nyugdíjcélú megtakarítás egyik közismert eleme az önkéntes nyugdíjpénztár, melynek célja, hogy aktív éveinkben az adózott jövedelmünkből vállalt pluszbefizetésekkel előtakarékoskodjunk nyugdíjas éveinkre, és ezzel megőrizzük azt az életszínvonalat, amelyet aktív dolgozóként elértünk.
A nyugdíjpénztárak egyéni számlát vezetnek minden pénztártag részére, amelyen folyamatosan nyomon követhetőek - interneten is - a befizetések, az elért hozamok és a jóváírt adókedvezmények. 

Fontos tudni:

    1. Kizárólag hosszútávon van értelme! Csak akkor gondolkodjunk ezen a lehetőségen, ha biztosak vagyunk abban, hogy nem akarunk hozzájutni a megtakarításunkhoz nyugdíjba vonulás előtt, mert annak nagyon drága feltételei vannak. Ezt nem könnyű eldönteni, hiszen egyre bizonytalanabb világban élünk, soha nem tudhatjuk, hogy mikor lesz szükségünk pénzforrásra. Ezért gondolom úgy, hogy minél hosszabb idő választ el a nyugdíjas évektől, annál kevésbé érdemes csak önkéntes nyugdíjpénztári számlán megtakarítani, és annál inkább érdemes valamilyen más megtakarítási formát is választani - akár önkéntes nyugdíjpénztári számlánk mellé.

    2. Az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések jelentős állami kedvezményeket élveznek. A nyugdíjpénztári magánszemélyi befizetések adókedvezményének mértéke 2014-ben 20%, maxi­mum 150 000 Ft/év, amely összeget a személyi jövedelemadó-bevallásban a nyugdíjpénztári egyéni számlára utalják vissza. Ez azt jelenti, hogy a visszautalt adókedvezmény – költséglevonás nélkül – a pénztári megtakarításainkat fogja gyarapítani.

    3. A nyugdíjjogosultság elérésekor a felhalmozott megtakarításhoz  adó-és járulékmentesen juthatunk hozzá.

Ha úgy akarunk hozzájutni a megtakarításunkhoz, hogy még nem értük el a nyugdíjkorhatárt, de már a pénztári tagságunk meghaladta a 10 évet, akkor a következőképpen vehetjük magunkhoz megtakarításunkat:

  • az addig felhalmozott hozam (ismétlem: csak a hozam) adó- és járulékmentesen felvehető,
  • a  befizetett tőke részben vagy egészben történő felvétele azonban személyi jövedelemadó, valamint egészségügyi hozzájárulás megfizetésével jár (ami nem kevés, mert az EHO 27%! - az adóköteles részre vonatkoztatva).

    Figyelem! Ha még nem rendelkezünk nyugdíjjogosultsággal és még nem telt le a 10 év kötelező várakozási idő, akkor sem a hozamhoz, sem a tőkerészhez nem juthatuk hozzá. Tehát ne hagyjuk figyelmen kívül a 10 év kötelező várakozási időt!

    4. Különböző pénzügyi intézmények (biztosítók és bankok) vezetnek önkéntes nyugdíjpénztári számlákat. Amire minden esetben figyelnünk kell, az a KÖLTSÉGEK mértéke. A költségekről mindig megkésve, utólag értesülünk, pedig nagymértékben alakíthatják pénzünk hozamát! A pénztárak a befizetett összeg bizonyos százalékát elkülönítik (működési tartalék címén), ez az összeg 1-től 10%-ig terjedhet. Tehát legyünk résen, és amikor kalkulálunk, ezt a tényezőt ne hagyjuk ki a számításból.

    5. Ritkán tesznek említést a következőről: az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításra nem vonatkozik az OBA védelme! (OBA = országos betétbiztosítási alap 100 ezer euróig)

A lényeg tehát, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás úgy éri meg, ha valóban csak a nyugdíjkorhatár elérésével (figyelembevéve a 10 éves türelmi időt) akarunk hozzájutni a felhalmozott megtakarításhoz, valamint lehetőségünk van igénybevenni a 20%-os adókedvezményt (akik magas jövedelemmel rendelkeznek, azok jól járnak etekintetben).

A magam részéről az egyik legjobb megoldást jelenleg ebben a megtakarítási formában látom, de csak abban az esetben, ha

  • már túl vagyunk a 45 - 50. életévünkön,
  • ha igénybe tudjuk venni a 20%-os adókedvezményt.

Az alábbi cikkek  (www.azenpenzem.hu)  jól összefoglalják, hogy miért éri meg az önkéntes nyugdíjpénztári tagság, azonban a személyes véleményem az, hogy fiatalabb korban ésszerűbb más formát választani nyugdíjcélú megtakarításainkhoz (pl. TBSZ, NYESZ vagy egyéb kötvényvásárlás).

Az alábbiakat ajánlom olvasásra:

https://azenpenzem.hu/cikkek/allam-bankok-penztarak-hol-eri-meg-jobban-takarekoskodni/1669/

https://www.azenpenzem.hu/cikkek/az-onkentes-nyugdijpenztarak-is-taroltak/1061/

https://www.oba.hu/hu/betetvedelem/mieltt-elhelyezne-penzet

https://hvg.hu/gazdasag/20140304_Igy_duplazhatja_meg_nyugdijat

PI (fotó: seniorclub)